omslag1
omslag2
omslag3

Over ons

Mensen kunnen dieren helpen, en dieren kunnen mensen helpen!

Door hun eigen unieke manier van zijn, kunnen honden vaak mensen helpen waar andere hulp tekortschiet. Omgekeerd ook, kunnen mensen door een goede band met hun hond ervoor zorgen dat die zich gelukkiger voelt als hij om één of andere reden niet goed in zijn vel zit.

Binnen onze vzw bieden we een plek waar mensen en honden elkaar kunnen ontmoeten.

In onze spel-klasjes, tijdens onze sessies met kinderen en honden, onze bezoekjes met onze AAI-honden in rusthuizen of voorzieningen geestelijke gezondheidszorg, door onze begeleiding als het samenleven met je hond moeilijk loopt …

We voelen ons geslaagd in onze missie als we mensen na soms erg lange tijd toch terug zien openbloeien door de steun en contacten die ze ervaren met de honden, en dit met grote zorg voor het welzijn van de honden. Of ook als we een hond na lange tijd toch weer zover krijgen dat hij opnieuw plezier ervaart en zijn wereld met meer nieuwsgierigheid en vertrouwen kan ingaan.


Wie zijn wij?

Ons team bestaat uit Eva Lambrecht en een heel trouwe groep onmisbare vrijwilligers.

Eva's werk groeide de afgelopen 20 jaar vanuit de combinatie van verschillende opleidingen met veel praktijkervaring op diverse terreinen. Dit zowel in het werken met mensen, als het werken met dieren, als de combinatie ervan.

Als Maatschappelijk Assistent (1999) en werkzaam in een gezinsvervangend tehuis, volgde ze specialisaties bij IPRR rond Werken met moeilijke, kwetsbare en borderline persoonlijkheden (2001) evenals de Vierjarige opleiding Systeempsychotherapie (2001-2005) en meerdere kortere opleidingen en workshops bij o.a. Prof. Dr A.Dosen en Steve Moss.

Om met dieren te werken is volgens ons een goede combinatie nodig van een goed natuurlijk aanvoelen en ervaring, en degelijke scholing.

In 2009 werd met glans de opleiding tot dierengedragsdeskundige gehaald binnen Postgraduaat Toegepast Dierengedrag bij Odisee en er volgden nog veelvuldige kortere opleidingen bij o.a. John Rogerson, Suzanne Clothier, Angela Stockdale, Ian Dunbar, en vele anderen.

Praktijkervaring werd opgebouwd door het contact met ontelbare honden binnen onze voormalige hondenschool Whisper te Rotselaar en individuele begeleidingen, werk binnen Het Stadsbeest (2010-2013), nauwe samenwerking als gedragstherapeut bij Davalon, en opdrachten in het dierenbeschermingscentrum Born (NL).

Opleiding volgen gaat ook samen met opleiding geven.

Eva is geregeld te vinden als spreker op bvb Kynotrain Nederland en als medeoprichter en opleider van de opleiding Dog Assisted Interactions bij Odisee.


Vrijwilligers en partners

Vaker krijgen we de vraag om vrijwilliger bij ons te worden. Ons netwerk is immers absoluut onmisbaar om ons werk goed te kunnen doen!

We zijn immens dankbaar voor onze vrijwilligers die helpen bij de speurlessen, die hun hond inzetten bij trainingen of therapieën, als verrassing het gras maaien op het terrein, een deel van het papierwerk op zich nemen en nog vele andere zaken.

We zoeken momenteel nog honden om ons ploegje aan AAI-honden uit te breiden, of speelse honden om bijvoorbeeld in te zetten bij spelsocialisatie.

Denk je dat je hond hiervoor in aanmerking komt en wil je af en toe wat tijd voor ons vrijmaken? Neem dan zeker contact met ons op!

Een paar van onze partners en vrijwilligers willen we expliciet aan jullie voorstellen omdat de kans groot is dat je ze zal tegenkomen bij ons en we erg dankbaar zijn dat ze onze ploeg versterken!

Ethel Verbiest:

ethel

Vanaf de eerste stappen 25 jaar geleden was Ethel erbij. Zij weet dus als geen ander waarom we er zijn en waar we voor staan.

Ze is er als trouwe lesgever voor onze groepjes al zoveel jaren door weer en wind, bij de eerste enthousiaste lichting van de DAI-studenten, als baasje van Safari en nu ook als voorzitter van onze raad van beheer doorheen alle golven die we doorliepen om tot de volwaardige VZW te komen.

Dank je wel Ethel om er steeds mee in te geloven en dankzij jou en Safari al zoveel hondjes mee op goede weg geholpen te hebben!

Lilian Eyckmans:

lilian

Lilian kwam na het volgen van de DAI-opleiding ons team verstevigen voor de therapieën.

Als systeemtherapeut kan je bij haar en hond Nelson terecht met vragen die verband houden met je gezin van herkomst of met je huidige gezinssituatie.

Je kan bij haar ook steun en hulp vinden in je zoektocht naar het hoe en waarom van terugkerende moeilijkheden of zorgen binnen je relatie, je gezin, je werk…

Of ook als het niet heel duidelijk is waar je slecht gevoel vandaan komt, gaan zij en Nelson graag samen met jou mee op zoek.

Dank je wel Lilian om als nieuwe kracht ons stukje van de therapieën mee verder uit te bouwen!

Geertrui Vanderweyden:

Geertrui

Meer dan 25 jaar geleden zette Geertrui mee de eerste stappen in de hondenwereld als reactie op de toenmalig strafgerichte methodes. Dit omdat ze geloofde dat het ook op een andere manier moest kunnen, een manier waarop honden tot hun recht konden komen en zich in veiligheid konden ontplooien.

Hondenschool Whisper (waar later Sirius Therapie uit voortkwam) hoorde zo tot één van de allereerste beloningsgerichte hondenscholen in België.

Een aantal jaar later dook Geertrui de ezeltjes-wereld in om nu weer opnieuw met nieuwe energie ons team te vervolledigen. Geertrui helpt mee in onze spel- en socialisatieklasjes en zal je zeker ook tegen komen als baasje van onze therapie-poedels Hudson en Homer.

En natuurlijk in onze samenwerking met Ezelstal Demerhof. Dank je Geertrui om na zoveel jaren opnieuw ons team nieuwe dynamiek te geven!

Len Sijben:

Len

Onmisbaar is ook iemand die met een juist oog aan het werk gaat op allerlei gebieden.. Een echte duizendpoot.

Van foto's bewerken, teksten schrijven, filmpjes maken, de facebookpagina levendig houden tot helpen met therapieën en groepssessies doet hij altijd zijn best om het zo goed mogelijk te maken.

Als groot werk dan ook nog een website in elkaar steken en elke dag mee denken rond nieuwe ideeën, maakt je sowieso tot een onmisbare steun.

Dank je wel Len!

Stefan Parijs:

stefan

Hoeveel kilometers Stefan al voor ons in de benen heeft? Geen idee maar in elk geval moet hij al een halve wereldbol rondgelopen hebben voor ons, achter speurende hondjes aan.

In het begin, meer dan 10 jaar geleden, startend als mooi speurteam met zijn eigen honden Gessa en Siba, met enkele mooie resultaten op wedstrijd en later als speurbegeleider om ook onze eigen teams goed op weg te zetten binnen cleanboot hunting.

Ondanks een druk leven daarbuiten kunnen we steeds op hem rekenen in weer en wind.

Fijn dat je erbij kwam en blijft Stefan en dank je wel!

Katja Vranken:

katja

Vrijwilligers die er altijd zijn… die zijn zeldzaam en onmisbaar!

Met elk vraagje bij iemand terecht kunnen, iemand die klaar staat om in te springen in onverwachte omstandigheden, en mee gelovend in de waarden die we willen uitdragen.

Je zal Katja dan ook tegenkomen in heel wat verschillende deelwerkingen van onze VZW: bij het speuren, de therapieën voor hondenfobie met Lotte, als deelnemer in de groepslesjes of als hulp bij het lesgeven, als hulp bij de organisatie op onze workshops.

Dank je wel Katja dat je er (steeds) bij bent!

Annick Clerx:

annick

Een VZW vraagt heel wat administratie en papierwerk. En als er zoveel werk te doen is, komt dat jammer genoeg soms op de tweede plaats.

Mails versturen, zorgen dat de facturen in orde zijn, lidgelden en verzekeringen regelen, inschrijvingen voor de workshops bijhouden en zorgen dat iedereen een plekje heeft

Het is zo een opluchting als je zulke dingen kan doorgeven aan iemand en erop kan vertrouwen dat alles dan netjes in orde geraakt.

In dat stukje zal je dus kennis maken met Annick. En ook waarschijnlijk vanachter de toog op een van onze lezingen

Dank je wel Annick om zonder dat je vaak rechtsreeks in beeld komt, toch zo aanwezig te zijn elke dag!

Robert de Messemaecker

robert

Onze speurlessen zijn er in eerste instantie om jou en je hond een leuke activiteit te geven en te werken aan jullie band met elkaar, maar je moet natuurlijk wel weten waar je mee bezig bent.

En daar komt Robert ons mee helpen! Met zijn niet te evenaren kennis van al ongeveer 40 jaar Cleanboot Hunting, ziet hij soms wat een ander niet ziet.

Leuk is dat hij niet enkel ervaring heeft om te speuren met ‘lopende honden’ zoals de St Hubertushond en andere kampioenen, maar ook elke andere hond aan het speuren krijgt binnen zijn eigen capaciteiten.

Dank je wel Robert om ons te komen versterken om mee het beste van onze hondjes naar boven te halen!

Onze hondse vrijwilligers

Bruun Hudson Snowball Safari