Een hond zijn aparte manier van contact nemen met mensen biedt een breed spectrum waarin ze therapeutisch kunnen werken. Als aai-hond om ontspanning en nabijheid te geven, als brug tot communicatie voor mensen die praten met mensen moeilijk vinden, als hulp bij het trainen van assertiviteit, als veilige spelpartner, of als spiegel tot jezelf om jezelf beter te leren kennen.

Zowel kinderen, ouderen, mensen met een verstandelijke beperking, of mensen die gewoon op zoek zijn naar wat steun in een moeilijke periode in hun leven, kunnen hulp vinden bij deze therapie. In overleg wordt bekeken of deze vorm van animal-assisted-therapy een aanvulling kan zijn op een bestaande therapie, of op zich een voldoende antwoord kan geven op je vraag.

Doorheen de jaren bouwden we een specialisatie op in de therapeutische behandeling van hondenfobie bij kinderen en volwassenen. Hierbij ontwikkelden we een heel eigen programma waarbij zowel kinderen als volwassen hun angst leren plaatsen en verkennen, en er meer grip op leren krijgen. Daarnaast zoeken we ook of honden zelfs leuk kunnen zijn, en hoe je met hen kan communiceren. We hebben een heel aantal type ‘oefen-honden’ om vanuit veiligheid te verkennen, en gedurende de hele therapie zal eenzelfde ‘steunhond’ je vergezellen.

De therapieën worden gegeven door Eva Lambrecht, systeemtherapeute en hondengedragstrainer, en mede-oprichter van de opleiding Dog Assisted Interactions bij Odisee. Lid van BVRGS en EFTA – NFTO (European Family Therapy Association – National Family Therapy Organisations).